Szukaj:
ZSB


WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE WARZYW OWOCOWYCH
                W dniach 16-18 października 2017r. już po raz kolejny obchodziliśmy w naszej szkole Światowy Dzień Żywności. W roku bieżącym hasłem przewodnim akcji były ,,Właściwości zdrowotne warzyw owocowych”. Poprzez promocję warzyw owocowych dostępnych jesienią, chcieliśmy uświadomić społeczności szkolnej jak istotne znaczenie dla zdrowia ma wprowadzanie tych warzyw w menu dnia codziennego.
W związku z obchodami Światowego Dnia Żywności, uczniowie z klasy trzeciej kucharz oraz drugiej technik żywienia i usług gastronomicznych przygotowali wystawę warzyw owocowych wraz z opisem ich dobroczynnych właściwości dla zdrowia.
Kolejnego dnia klasa druga kucharz ugotowała zdrową zupę-krem dyniowy, którą częstowała młodzież i nauczycieli, promując dynię jako warzywo niedoceniane w kuchni, a zawierające mnóstwo β-karotenu.
β-karoten to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny decydujący o intensywności koloru dyni, a jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych, takich jak:
·         przeciwutleniacz, który może pomóc obniżyć ryzyko zachorowania na raka w tym raka piersi, żołądka, prostaty i płuc;
·         obniża poziom złego cholesterolu;
·         reguluje poziom ciśnienia tętniczego;
·         zapewnia prawidłowe funkcjonowanie wzroku;
·         sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Zachęcamy wszystkich do spożywania warzyw owocowych oraz racjonalnego żywienia.
Poprzednie Zdjęcie
Następne Zdjęcie
  LogoLogoLogoLogoLogoLogoLogoLogo