Szukaj:
ZSB


Wideokonferencja z Technikum Żywienia i Handlu w Briańsku

Stowarzyszenie Współpracy Polska – Wschód zaprosiła uczniów Zespołu Szkół Budownictwa i Kształcenia Zawodowego im. Eugeniusza Kwiatkowskiego w Koninie do udziału w wideokonferencji prowadzonej przez Technikum Żywienia i Handlu w Briańsku, której celem było wzmacnianie więzi między mieszkańcami miast partnerskich. Wideokonferencja miała miejsce 26 października w godzinach pomiędzy 10 a 13 czasu europejskiego. Uczniowie ZSBiKZ w Koninie z klasy drugiej i trzeciej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych wraz ze słuchaczami Państwowego Zawodowego Instytutu w Turynie obserwowali przebieg procesu technologicznego wykonywanych potraw oraz mieli szansę porozmawiać i na bieżąco komentować proces produkcyjny. Tematem przewodnim było RYBNE MENU. Uczniowie rosyjskiej szkoły, pod kierunkiem szefa kuchni ze znanej restauracji ze Smoleńska, w szkolnej pracowni gastronomicznej, przygotowali koktajl krewetkowy w pomidorkach, sałatkę z tuńczyka na ananasie (nazwaną przez słuchaczy z Włoch wulkanem smaku), francuską zupę rybną Bouillabaisse oraz flambirowane krewetki i pstrągi serwowane w sosie szpinakowo-czosnkowym z ryżem i warzywami. Zajęcia były ciekawym międzynarodowym doświadczeniem, budującym pomost między uczniami szkół o zbliżonym profilu. Całość przebiegła w przyjaznej atmosferze, a obserwowane zadania będą stanowić źródło inspiracji do dalszych działań na płaszczyźnie zawodowej.
Poprzednie Zdjęcie
Następne Zdjęcie
  LogoLogoLogoLogoLogoLogoLogoLogo