Szukaj:
ZSB


Tydzień Hotelarza i Gastronoma w ZSBiKZ 2018

Tydzień Hotelarza i Gastronoma rozpoczęliśmy telekonferencją (za pomocą skype`a), która miała miejsce 23 stycznia w godzinach dopołudniowych w szkolnej pracowni gastronomicznej. Dotychczas uczestniczyliśmy w dwóch tego typu spotkaniach organizowanych przez Technikum Żywienia i Handlu w Briańsku (Rosja) oraz Państwowy Instytut Profesjonalny im. Dż. Bekkari w Turynie (Włochy). Uczniowie klasy 3 w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych: Mateusz Jagodziński, Szymon Bachera, Arkadiusz Gorzkowski, Sebastian Hofman i Franciszek Tomczak, przygotowani przez panią Annę Szymańską, zaprezentowali przebieg procesu technologicznego 2 przekąsek, dania zasadnicze oraz deseru: Jabłka karmelizowane w miodzie i flambirowane w rumie podawane z sosem czekoladowym, Filety z pstrąga na ostro z ryżem pilaf i sosem z czarnej porzeczki, Drobiowe warkocze muśnięte buraczkiem, winem i rozmarynem oraz Praliny z czekoladowo – orzechowym nadzieniem.  Całość przekazu opatrzona była rozbudowanym komentarzem, który na język rosyjski przełożyła Pani Dorota Czajka. Uczniowie wykazali się wysokim profesjonalizmem i mam nadzieję, że są źródłem inspiracji dla uczniów z klas programowo młodszych w podejmowaniu działań na płaszczyźnie zawodowej.
24 stycznia studenci Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Koninie udzielali porad żywieniowych oraz wykonywali pomiary parametrów masy ciała z wykorzystaniem profesjonalnych urządzeń. Asystowali im uczniowie z klasy 3TŻG: Milena Wojciechowska, Weronika Stryganek, Sebastian Hofman, którzy na zajęciach z Planowania żywienia i produkcji gastronomicznej uczą się metod oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia organizmu.
Równocześnie w ramach realizacji projektu Żółty Talerz - programu wsparcia systemu żywienia dzieci, uruchomionego przez Kulczyk Foundation a realizowany przez TPD Konin przy współpracy klas gastronomicznych w ZSBiKZ, uczniowie klasy 2TŻA pod kierunkiem Pani Teresy Betlejewskiej-Muzykiewicz  prowadzili warsztaty gastronomiczne dla dzieci ze świetlicy środowiskowej przy SP 3. Ich zadaniem było przygotowanie drobnych wypieków z wykorzystaniem mąki orkiszowej oraz produkcja past w „zdrowym” wydaniu. Młodzież wykazała się wysokim zaangażowaniem, a uśmiechnięte twarze dzieci były potwierdzeniem dobrze wypełnionego zadania.
Na parterze w budynku B stanęła „żywa” Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która przez kilka dni prezentowała zalecenia żywieniowe opracowane przez Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie, a rozpropagowane przez uczniów klas gastronomicznych i hotelarskich. Ponieważ u podstawy i w nazwie Piramidy znajduje się aktywność fizyczna, a My mamy świadomość, że ZSBiKZ odnosi w różnych dyscyplinach sportowych sukcesy, zorganizowaliśmy dodatkowo rozgrywki sportowe wśród uczniów klas I.
25 stycznia w sali obsługi konsumenta odbył się konkurs stołów okolicznościowych. Uczniowie zaprezentowali stoły w różnych odsłonach: 3TŻG – stół urodzinowy, 3THA/H – stół muzyczny, 3ZKŚ/K – stół wielkanocny, 2TŻA/Ż – stół komunijny, 2TGH/H – stół na 18-te urodziny, 2ZK – stół sylwestrowy, 1TŻG – stół służbowy, 1TLH/H – stół walentynkowy, 1BK – stół z okazji Dnia Matki. Niezależne jury pod przewodnictwem dyrektora ZSBiKZ - Pana Karola Leszczyńskiego oraz uczniowie klas branżowych (kucharz, technik żywienia i usług gastronomicznych oraz technik hotelarstwa) - ocenili stoły biorąc pod uwagę poprawność nakrycia stołu, estetykę czy pracochłonność wykonanej dekoracji. Główną nagrodę – PIZZĘ „odebrali” dzień później uczniowie z klasy 2 technik żywienia i usług gastronomicznych za najwyżej oceniony stół komunijny.
Obok pizzy, wykonanej przez uczniów klasy 3 kucharz na zajęciach praktycznych prowadzonych przez Panią Elżbietę Nowak, w pracowni gastronomicznej wyposażonej w profesjonalny piec do pieczenia pizzy – społeczność szkolna została poczęstowana Focaccią – smaczną odmianą pizzy. Stanowiła ona wyśmienitą rekompensatę dla uczniów ZSBiKZ za niejednokrotnie pobudzające zmysły zapachy, które wydobywają się z pracowni gastronomicznych w szkole.
Przed nami jeszcze młodzieżowa konferencja  pod hasłem „ZSBiKZ kluczem do osiągnięcia sukcesu w hotelarstwie i gastronomii”, która jak to już stało się tradycją odbędzie się Hotelu Atut w Licheniu Starym 30 stycznia.
 
Poprzednie Zdjęcie
Następne Zdjęcie
  LogoLogoLogoLogoLogoLogoLogoLogoLogo