Szukaj:
ZSB


Dzień Hotelarza i Gastronoma 2016

Młodzieżowa Konferencja Branży Hotelarskiej i Gastronomicznej odbyła się w Hotelu Atut w Licheniu Starym 22 marca 2016 r. To już XI edycja naszego święta organizowanego przez Zespołu Szkół Budowlanych im. E. Kwiatkowskiego w Koninie. Młodzież przygotowała prezentację serwisu synchronicznego, czyli jednoczesne nakrycie stołu dla czterech osób w rytm muzyki. Uczennice z klas gastronomicznych i hotelarskich omówiły swój udział w praktykach zagranicznych w Niemczech, a pani Maria Sobczak podsumowała działania szkoły zorganizowane w ramach projektów Erasmus PLUS i FIO. W czasie obchodów zaproszeni goście wygłosili wykłady dotyczące zagadnień zawiązanych: ze zdrowym żywieniem i uprawianiem sportu (Magdalena Lewińska-Jaronik), hodowlą jesiotra i produkcją kawioru (Henryk Mokrzycki), „Profesjonalne środki utrzymania czystości" VOIGT (Adam Góra), Rola przygotowania i doświadczenia w podejmowaniu pracy (Katarzyna Brzozowicz-Mijalska). W czasie wykładów przeprowadzono konkursy językowe dla gimnazjalistów ze znajomości języka niemieckiego i jezyka angielskiego z zakresu użycia słownictwa specjalistycznego-zawodowego. Konkurs odbywał się w Sali Srebrnej Hotelu Atut. Nagrodzeni gimnazjaliści otrzymali pamiątkowe dyplomy i nagrody. Nasi uczniowie wzięli udział w quizie ze znajomości zasad żywienia, technologii gastronomicznej i towaroznawstwa, obsługi konsumenta i hotelarstwa. Całość wydarzenia uświetnił udział chóru szkolnego oraz zespołu Lucky- Band – Profesjonalny kwintet dęty.
Dziękujemy wszystkim uczestnikom, gościom i sponsorom, a szczególnie przyjacielowi naszej szkoły - Hotelowi ATUT, za możliwość organizacji tego ważnego wydarzenia z życia szkoły.
Opracowały: Edyta Otremba, Elżbieta Nowak, Beata Arent.

Poprzednie Zdjęcie
Następne Zdjęcie
  LogoLogoLogoLogoLogoLogoLogoLogo